ZAŠTO SU ŠAF I KNjIŽEVNA ZAJEDNICA NA BUDžETU GRADA

I jare i pare

Ove dve institucije kulture zvanično imaju status udruženja građana, ali ih to ne sprečava da za plate i manifestacije koje organizuju troše novac poreskih obveznika iz budžeta. Nadležni u gradskoj upravi najavljuju raskid sa ovakvom praksom

Ovih dana tema broj jedan u gradu su plate direktora javnih preduzeća i ustanova. I kako to obično biva, istražujući jednu stvar obavezno naiđete na još zanimljivije podatke koji se, u ovom slučaju, itekako tiču poreskih obveznika grada Vranja. Saznajemo tako da su u oblasti kulture i dve nevladine organizacije (NVO) iliti udruženja građana - Škola animiranog filma Vranje (ŠAF) i Književna zajednica „Borisav Stanković" - godinama redovni korisnici lokalnog budžeta i prostorija u vlasništvu grada. Pokušali smo da saznamo da li je to u skladu sa zakonom, koliko ljudi zapošljavaju, kolike su njihove plate i po kom osnovu se one obračunavaju, da li i kome podnose izveštaje o poslovanju, ko postavlja i razrešava taj kadar...

REPOVI PROŠLOSTI

Član gradskog veća zadužen za kulturu Zoran Najdić, fokusira se na sasvim konkretne stvari:
- ŠAF i KZ su NVO i o njihovom radu se do sada nije raspravljalo na sednicama Gradskog veća. Ali na sledećoj sednici (za otprilike tri nedelje prim. aut.) biće razmatrani izveštaji o finansijskom poslovanju iz 2008. i planovima za 2009. sa posebnim osvrtom na finansiranje nedavno završene manifestacije "Borina nedelja" (KZ) i predstojeću međunarodnu radionicu animiranog filma IDRAF (ŠAF). Ove manifestacije su najvećim delom finansiraju iz gradskog budžeta, ali od njih očekujemo zvanične cifre. Miroslav Simonović je za nastupajući IDRAF zahtevao 4.500.000 dinara (od republičkog ministarstva za kulturu tražio je 1.700.000 dinara, a ostalo od grada). Ukoliko mu republičko resorno ministarstvo ne dodeli novac, mi nećemo moći da mu izađemo u susret, jer gradska vlada uvodi restriktivne mere štednje. Simonović će IDRAF moći da organizuje samo ukoliko sam obezbedi novac, a pošto je on NVO može da pokuša da nađe donatore. Primer da se i sa znatno manje novca može organizovati lepa manifestacija je "Maj mesec muzike" koja će koštati samo 100.000 dinara, od kojih Muzička škola "Stevan Mokranjac" obezbeđuje 60.000 - jasan je NAJDIĆ.
Nebojša SELISTAREVIĆ, član Gradskog veća zadužen za NVO kaže da nije u redu da samo neke NVO budu na budžetu:
- Pojam nevladinih organizacija poslednjih petnaest godina jedan je od najkontroverznijih i najnejasnijih termina kojim se barata u našoj javnosti. Malo koji termin je toliko zloupotrebljavan u propagandno-političke svrhe kao pojam NVO. Dok ne bude donet zakon o NVO, „rupu" koja je nastala svako će koristiti kako mu odgovara. Na zakonu o NVO insistiraju svi koji su u ovom sektoru i on je , konačno, u skupštinskoj proceduri. U međuvremenu, udruženja građana i NVO u potpunosti su izjednačene. Zakon koji je na snazi ne ograničava NVO sektor u smislu da on ne može da traži potencijalnog donatora i u lokalnoj samoupravi. Lično mislim da nije u redu da neke NVO budu na budžetu, a druge ne. Razlog je jednostavan: upravni odbori udruženja građana ili NVO ne zavise od političkih prilika, a ako te neko finansira onda je logično i da ima uticaja na donošenje svih odluka koje se tiču tvog rada. Ovako se mešaju babe i žabe. S jedne strane niko ne može da se meša u rad ŠAF-a i KZ, a sa druge njih direktno izdržavaju građani Vranja - tvrdi Selistarević.
Navodeći da je glavni odgovorni za ovakvo stanje nekadašnja opštinska vlast koja je omogućila da se ŠAF i KZ "Borisav Stanković", iako registrovani kao NVO, nađu među redovnim korisnicima budžeta, Selistarević dodaje da postoje mehanizmi pomoću kojih ih je u budućnosti moguće "skinuti sa budžeta". Dovoljno je, po njemu, da se pokrene inicijativa, bilo od ostalih aktivnih NVO organizacija u Vranju ili da to učini neki političar, pa da se pitanje dalje rešava u lokalnoj Skupštini pred odbornicima.
Slično razmišlja i Nebojša LjUBIĆ, načelnik Gradske uprave, navodeći da je ovaj problem nasleđen od prethodne vladajuće nomenklature.
- Zatražio sam da mi se dostave kompletni izveštaji o tome ko šta traži, koliko novaca dobija i ostalo, jer rad svih "budžetlija" mora biti transparentan. Nije u redu da ŠAF i KZ budu na gradskom budžetu, a da mi nemamo uvid u njihovo poslovanje ni pravo da se mešamo u njihov rad.
Izgleda da su i ovo "repovi prošlosti" sa kojima će nova vlast u narednom periodu morati da se izbori. ŠAF I KZ "Borisav Stanković" su svoj pravni status regulisali u nekim drugim vremenima (ŠAF 1987, a KZ 1989. godine) ali postaje jasno da je njihov način poslovanja teško uklopljiv u današnji sistem rada lokalne samouprave. Sloboda udruživanja u današnjoj Srbiji regulisana je zastarelim zakonodavnim postavkama, koje su, očigledno, pravno prevaziđene. U Književnoj zajednici "Borisav Stanković" razgovarali smo o tome sa urednikom Miroslavom Cerom Mihailoviće koji kaže:
- U radu KZ "Borisav Stanković" nema nikakvih tajni. KZ je registrovana kao strukovna organizacija u rangu Udruženja književnika Srbije. U našem statutu stoji da smo "dobrovoljna staleška organizacija književnika, naučnika i umetnika osnovana radi ostvarenja zajedničkih ciljeva. Mi smo udruženje koje se najvećim delom finansira iz gradskog budžeta, delom iz Ministarstva za kulturu, od donatora i iz sopstvenih izvora. Finansijske izveštaje o svom poslovanju dostavljamo nadležnim službama. Imamo dva zaposlena, mene kao urednika i jednog radnika na mestu tehničkog operativca. KZ ima svoje organe upravljanja koji odlučuju o svemu i na četiri godine ih bira Skupština KZ. Odlukom Komisije za tatusna pitanja od 2001. imam status izuzetnog (istaknutog) umetnika koji po zakonu daje beneficirane, uvećane osnovice u statusu samostalnih umetnika ili uvećane osnovice visoke stručne spreme kod zaposlenih. Moja plata ne podrazumeva funkcionalni dodatak iako imam 34 godine radnog staža, a 12 u statusu profesionalnog književnika - iznosi MIHAILOVIĆ.
Kada se radi o sistematizaciji radnih mesta u KZ, Mihailović navodi da su pored opštih utvrđeni i posebni uslovi koji se odnose na umetnička zvanja, stručnu spremu, evidentne sklonosti ka književnosti i izdavačkoj delatnosti, organizacione sposobnosti, radno iskustvo na određenim poslovima. Predviđeno je da KZ zaposli pet radnika (isto kao i ŠAF), ali oni imaju smo dva zaposlena.
Raspitujući se u računovodstvu koje obračunava plate svih zaposlenih u ustanovama koje se bave kulturom u gradu, saznali smo da su koeficijenti za obračunavanje plata regulisani Uredbom Vlade republike Srbije (br. 60/2007) i objavljeni iste godine u Službenom glasniku. Taksativno je navedeno koliko treba da budu primanja svih, od direktora do čistača, na šta se nadograđuje minuli rad (na svaku godinu radnog staža dodaje se 0.4 odsto), deo koji se odnosi na to kog je ranga ustanova (gradska, opštinska, okružna), funkcionalni dodatak isl.

IDRAF I BORINA NEDELjA

- Korisnici budžeta dostavljaju predloge finansijskih planova sa navođenjem pravne osnove i pisanim obrazloženjem za svaki pojedinačni rashod. Služba budžeta ne raspolaže platnim spiskovima zaposlenih ni za jednog korisnika budžeta, jer se planiranje zarada vrši "u masi". Plate zaposlenih u ustanovama kulture u Vranju planirana u Odluci o budžetu za 2009. su 76.420.000 dinara. Napominjem da se radi o planu i da je u toku procedura izrade dopunskog budžeta za 2009. - navodi Dragan SPIRIĆ, pomoćnik gradonačelnika.


TABELA
ŠAF
Ime i prezime pozicija i stručna sprema plata
Miroslav Simonović voditelj ŠAF-a, SSS 57.000
Nela Ćurčija trik snimatelj i montažer, SSS 26.000
Gorica Antić tehnički sekretar, SSS 22.000
Miroslav Djerić asistent voditelja, visoka SS 40.000
Snežana Trajković asistent voditelja, visoka SS 40.000

KZ „Borisav Stanković"
Miroslav Cera Mihailović , urednik KZ, SSS 64.000
Miroslav Ristić tehnički operativac, SSS 26.000


SAOPŠTENjE

Obavljajući uobičajeni novinarski zadatak, Valentina Milenković, novinarka "Vranjskih", doživela je niz neprijatnosti u Školi animiranog filma. Miroslav Simonović, voditelj ŠAF-a, ne samo što je uskratio tražene informacije, već je sebi dao za pravo da primitivno i necivilizovano, uličarskim rečnikom izvređa našu novinarku i otera je iz prostorija ŠAF-a.
Redakcija "Vranjskih" najoštrije protestvuje zbog ovakvog ponašanja Miroslava Simonovića koji je svojim primerom pokazao kako ne smeju da se ponašaju gradski službenici, naročito oni koji plediraju da se bave kulturnom delatnošću. Podsećamo, takođe, da ŠAF nije privatna firma već da se finansira parama poreskih obveznika i da je Miroslav Simonović dužan da javnosti predoči sve detalje o poslovanju.
Smatrajući da je Miroslav Simonović grubo uvredio našu novinarku Valentinu Milenković, te da je narušio dignitet novinarske profesije, redakcija "Vranjskih" očekuje javno izvinjenje voditelja ŠAF-a. Ujedno, solidarišući se sa našom koleginicom i osuđujući ponašanje Miroslava Simonovića kao retrogradno i nekulturno, redakcija "Vranjskih" obaveštava javnost da neće pratiti aktivnosti ŠAF-a sve dok do tog izvinjenja ne dođe.
Vranje, 29. april 2009. Vukašin Obradović,
gl. i odg. urednik

Komentari

Kakav direktora SAF-a, kakav crtac. Ne vredjajte Volta Diznija. Radio je u Zavarivacu a i ja sam tamo u to vreme radio. Radi se o jednom osrednjem bravaru ali zato uobrazenom za trojicu. Ne moze mu se poreci dovitljivost. I tada je znao da pronadje gazdu i da mu jede iz ruke. Bio je i brigadir pa su to njegovo meteorsko napredovanje iskijavali i njegovi radnici na privatnim gradilistima kod vlastodrzaca sto najblizih, sto gradskih.
u potpunosti se solidarisem sa vama i pozivam gradsku vlast (mada sumnjam da to ovde i postoji) da ovom udruzenju gradjana uskrati pare iz budzeta. Neka G. "Kiflar" izadje na trziste i neka pokaze koliko vrede njegovi lepi crtezi i filmovi.

sogija zato smo dovde i dosli , zato sto nas je vodio taj masin bravar! Mozda Volt Dizni nije imao fakulete ali je bar ziveo od sopstvenog rada! Ovaj tvoj masin bravar zivi od gradskog budzeta kao parazit! Pobego je on odavno od zanata jer je tezak!

Da je bar nesto naucio iz ove pesme! Kakve veze imaju njegove pesme sa preprodajom automobila sa Kosova i njegovi druzenjem sa lokalnim kriminalcem Vojinovicem-Vojskom! Kad je tako dobar pesnik i pisac zasto ne zivi od sopstvenog rada, kao svi ljudi nego od gradskog budzeta! Stojcic mu je dobar prijatelj a sa druge strane i Vojska! Iz toga sledi da je to jedna ista ekipa! Ljudi , Vranjanci ove treba na sledecim izborima sto pre ukloniti iz javnog zivota! da se ispita i odakle Ceri stan u centru Beograda! Da ga nije zaradio mozda od pisanja!

Citajuci tekst koji je objavila redakcija Vranjskih mogu reci samo reci cestitke.Eto vidite da vecina ljudi nezeli promene u drustvu, ne promene zbog promena vec zbog toga sto se tesko odricemo od veoma losih navika.Zasto uvek nekog boli problem ISTINA, da pogadja one ljude koji su zavisnici drustva, oni koji u zivotu nista nisu uradili sami i samostalno se dicili svojim umecem. Ovde prvenstveno mislim na gospodina Ceru Mihajlovica.Sta je on dao drustvenoj zajednici Vranja, prvenstveno Vranjancima.To sto hvalimo njegov rad u delu organizovanja knjizevnih dana, dolazak poznatih knjizevnih imena je smesno.Pa svi ti ljudi, prvenstveno knjizevnici dolaze po pozivu.Za njihovo ucesce u radu je sve placeno, od prevoza,dnevnica do terevenki po vranjskom Haremluku na racun poreskih obveznika.Da gospodin Cera Mihajlovic je sve privatizovao,nikome ne polaze racune.Njegovi mesecni troskovnici su ogromni,niko ga ne kontrolise jer njegov izvestaj o radu lokalna samouprava verifikuje na REC.E sada kada malo prodrmamo to osinje gnjezdo i dokazemo da neki srednjoskolac u funkciji direktora prima platu preko 60.000,00 dinara je smesno.Ne samo smesno nego i tuzno.Pogledajmo plate odgovornih ljudi u nekom ministarstvu mozemo videti da drzavni sekretari imaju plate ne vise od 70.000,00 dinara, da i puno odgovornosti.Ja ovde nekrivim g.Ceru, ovde treba kriviri najpre gradonacelnika,lokalnu samoupravu koja dozvoljava ovakvu parodiju srednjoskolaca.Ovo je samo za plakanje.Zar mi nemamo u Vranju mladje ljude, skolovane.Stvarno je suvisno vise pisati.Redakciji Vranjskim samo cestitke....

Kako Vas nije sramota da kaljate ugled čoveka koji je uspešniji od većine Vas koji ga blate po novinama i televizijema. Miroslav Simonović nema fakultet, ali je ipak pametniji i sposobniji od većine fakultetski obrazovanih. Nema fakultet, a nije ga imao ni Volt Dizni, a svi dobro znate ko je on. Fakultet nije merilo znanja, pameti i sposobnosti.
Miroslav Simonović, voditelj ŠAF-a je po zanimanju mašin bravar – odličan mašin bravar. A svi se još uvek dobro sećate da je i Josip Broz Titi po zanimanju bio bravar i taj je bravar našu zemlju vodio više od 50 godina!

Na sve ovo, moj komentar ce biti jedna pesma Miroslava Cere Mihailovica:

Ono ovde

da se moglo ovde a da se ne mora/
nikud ne bi Justin nikud ne bi Bora//

a i ti bi nekud sve drugo ti blize/
od onog sto ovde puzi i gamize//

ovaj mit od lazi ocaja i mraka/
sliva se niz jezik kulja iz budzaka//

tako traje farsa tako zivi cudo/
to sto jeste-nije ali jeste ludo//

da je zivot ono ovde sto se zivi/
kud bi Bozji ljudi kud bi jurodivi//

nigde kao ovde ne robujes znanju/
nigde lepse glava ne lezi na panju//

kuda god da krenes stize te i mrvi/
sum sopstvene vene kap neciste krvi//

po tom svetskom znaku ovog pepelista/
znaces da si covek kad tu nisi nista//

Pikaso svaka cast , sve sto si rekao je ziva istina! Pitanje je sta Cera Mihajlovic trazi u drustvu lokalnog kriminalca Ivice Vojinovica- Vojske , koji se kao sto znamo trenutno nalazi u zatvoru! Koji ih to zajednicki intreresi spajaju? Mozda ce zajedno da otvaraju kafanu u kuci Bore Stankovica !

Dragi genije Pikaso, uvek ste stvarnost gledali na drugaciji nacin - naopacke (da ne kazem izopaceno). Doci ce dan kada ce neka od najprestiznijih pesnickih nagrada nositi Cerino ime. Nazalost, tj. na srecu, time ce se ponositi buduce generacije Vranjanaca. Uz kolegijalni pozdrav, srdacno vas
Salvador Dali

Cera je zahvaljujuci dvadesetogodisnjem jahanju u KZ uspeo kao Cincarin da spoji licno sa opstim. Naravno, uz pomoc njegove jace polovine Suncice Denic. Privatizovao je Pribojcicevu kucu, zimi se greje u njoj, leti klima radi i tu spava da bi smanjio kucne troskove. Njegova plata od 64.000 dinara je samo deo kolaca koji ubire. Koliko je manifestacija, Borinih nedelja organizovao, koliko su mu komunisti prebacili para, a da nikom nije podnosio racune. Godinama je u knjizevno mafijaskim krugovima (kriticari i izdavaci) stvarao lobi kako bi sebe promovisao i kao prosecan pesnik dobio Zmajevu nagradu i to u vreme kada je trebalo da se otvore dosijei i vidi koje je sve posasti ucinio u svom toboze opozicionom radu. Takodje, javnost Vranja zna da se godinama uspesno bavi preprodajom automobila, mnogoi njih je doslo sa Kosova. Kakva je tu uloga Crkve, kakva uloga Vojinovica Vojske sa kojim je licni prijatellj, sve to govori o jednom bednom coveku, a ima ih kao on bezbroj u Srbiji koji su reprezenti kulture. Kakvi su oni, takva i Srbija. Sve je to laz, fetis. Vreme ce kad tad dokazati ko je imao prejaku rec, a ko je bio baraba i pesnik sa pedigreom tajnih sluzbi.

Postovana gospodo.Niko ne osporava rad SAF-a i Knjzevne zadruge.Sve je to lepo, ljudi su odradili posao.Ovde se prica o ekonomskoj i svtskoj krizi.Postavlja se pitanja pojedinaca tj direktora sa srednjim skolama da imaju plate vece od ljudi sa visokom strucnom spremom i sa poslovima vece odgovornosti.Ovde postavljamo pitanja njihovih nenormalnih nadohnada ili bolje receno plata.A posebno pitanje je da se ove dve samostalne institucije grada mogu pretvoriti u sekcije u sastavu Doma kulture ili neke kulturne institucije grada.Sta ce u ovim malim kucnim institucijama direktor.To moze obavljati covek sa srednjom strucnom spremom sto i sami ispunjavaju uslove.E to je zdrava ekonomija i usteda.

ZutoCvece